Zuivel

 

De melk in onze zuivelproducten komt van koeien die zoveel mogelijk buiten lopen en grazen op weilanden die vrij zijn van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bij biologische zuivel wordt er gebruik gemaakt van biologisch geteeld veevoer en biologische bemesting. Er is veel ruimte voor de koeien in de stallen en in het weiland. Dit is van belang omdat koeien van nature in kuddes leven, waarin een sterke rangorde heerst. Hierdoor gaan koeien regelmatig met elkaar de strijd aan. Voldoende ruimte geeft meer rust in de kudde. Om het gras voor de koeien goed te kunnen laten groeien is stikstof in de bodem nodig. De biologische boer kan hiervoor gebruik maken van klaver. Klaver behoort tot de familie van vlinderbloemigen en is in staat stikstof vanuit de lucht in de grond te brengen. Naast gras eten koeien ook graag klaver.

Bij de biologisch-dynamische landbouw gaat men nog een stapje verder dan bij de biologische landbouw. In dit geval wordt minimaal 80% van het veevoer op het eigen bedrijf verbouwd en is het onthoornen van koeien niet toegestaan. De melk zelf wordt niet gehomogeniseerd. Biologisch-dynamische zuivel heeft het Demeter-keurmerk.
                               
Afbeelding invoegen  
Kaas              
 
Omdat bij de biologische kaasbereiding het gebruik van schimmelwerende middelen (antibiotica) en bacteriedodende middelen niet zijn toegestaan, moet de biologische boer hygiënisch te werk gaan. Er gelden strenge voorschriften om besmetting met ongewenste bacteriën te voorkomen. Het soort voer dat de koeien krijgen is belangrijk. In de winter krijgen ze hooi. De kaas is dan wat lichter van kleur. In de loop van mei, juni, als het buiten aangenamer vertoeven is gaan de koeien weer vaker naar buiten en eten ze weer gras. De kaas krijgt dan weer meer kleur. Rond die tijd is er in de winkel graskaas verkrijgbaar. In de biologische kaasbereiding zijn conserveringsmiddelen en middelen om het rijpen te versnellen verboden. Het zoutgehalte bij biologische kaas is lager dan bij gangbare kaas, wat de smaak -vinden wij - ten goede komt.
 
De kazen in Brandnetel zijn vegetarisch gestremd. Wij verkopen kaas van de koe, de geit en het schaap, van jong tot oud, met of zonder kruiden. Daarnaast is in de koeling plaats voor diverse soorten brie, Franse kaasjes, parmesan, cottage cheese, blauwschimmelkaas, feta, zachte geitenkaas, smeerkaas, mozarella camembert etc..
 
Afbeelding invoegen   
 
Eieren
 

 

  

 

 

De kippen van wie onze eieren afkomstig zijn vertoeven samen met de hanen in grote schuren en op grote velden. Deze kippen hebben hoge zitstokken waar ze ‘s nachts op kunnen slapen. Ze komen veel buiten. Het gedeelte van de stal waar de kippen in kunnen scharrelen is groot. Het voer is biologisch dynamisch, geheel plantaardig, en bestaat voor een groot deel uit graankorrels die door de stal gestrooid worden. De graankorrels groeien op de akker bij het bedrijf. Kippen zijn sociale dieren, ze letten erg goed op elkaar. Als je kippen in een kleine ruimte bij elkaar houdt gaan ze elkaar pikken uit verveling of uit stress. Doordat de kippen op biologisch-dynamische bedrijven haar natuurlijke gedragingen kunnen vertonen is er geen noodzaak de snavels af te kappen of te branden. 

Het geeft de kippen een gevoel van veiligheid als er hanen in de buurt lopen. Hanen waarschuwen van oorsprong voor roofvogels. Hierdoor zijn de kippen rustiger en durven ze meer naar buiten te gaan. Het eten bestaat voornamelijk uit erwten, bonen en granen. Een gedeelte wordt vermalen, een gedeelte krijgen ze als strooigraan. Voor een goede eierschaal worden natuurlijke mineralen toegevoegd. Daarnaast eten de kippen natuurlijk van alles wat ze zoal binnen en buiten vinden: zaden, gras, kruiden, gewasresten, wormen, insecten enz. 
 
  Afbeelding invoegen                       

 

                                            

                                                

In onze winkel is zowel biologische als biologisch-dynamische zuivel verkrijgbaar. Naast Demeter producten van Zuiver Zuivel verkopen we eko zuivel van de Weerribben in het Overijsselse dorpje Nederland. Naast zuivelproducten van koeienmelk verkopen we in Brandnetel zuivelproducten van de geit en van het schaap.


vegetarische producten

Vegetarische producten worden ook "vleesvervangers” genoemd. Beetje vreemd, maar vanuit de mens bezien zit er een kern van waarheid in; deze producten moeten ons de nodige proteinen en vitaminen leveren. Het spreekt voor zich dat onze vegetarische producten aan deze criteria voldoen en dat ze van biologische kwaliteit en GGO-vrij zijn. Wij bieden de vegetariërs en veganisten onder u een zeer ruim assortiment van verse producten aan, zoals de basisproducten seitan , tofu en tempeh,  patés, boterhambeleg, burgers, worstjes. In onze koeling is ook plaats voor veganistische toetjes. Wij verkopen geen vlees. Wij bieden koelproducten aan van onder andere De Vegetarische Slager, Prolaterre, Taifun, De Hobbit, De Paddestoel, Labeij en Topaz.


Afbeelding invoegen