Zo werd de hutspot in 1574 gemaakt...

Drie oktober komt er weer aan! Dit jaar valt het op een maandag. En dat is, zoals u waarschijnlijk weet, de dag dat wij 10% korting geven. We hebben daarom besloten de kortingsdag te verplaatsen naar zaterdag 1 oktober. Dan kunt u goedkoper de ingrediënten voor de hutspot scoren! Voor nu, eerst terug naar de nacht van 2 op 3 oktober 1574. In die nacht werden de Spaanse troepen gedwongen het beleg van de stad te staken. De Prins van Oranje had de dijken van Holland door laten steken, het hoge water en de naderende Geuzenvloot dwongen de Spanjaarden zich terug te trekken. In het haastig verlaten Spaanse kamp werden klaargemaakte maaltijden gevonden. Deze bestonden uit gestampte gestampte wortelen, uien en pastinaken; hutspot. Deze hutspot werd door de hongerige Leidenaren in dank aanvaard en opgegeten. Tot op de dag van vandaag eten Leidenaren op 3 oktober hutspot om de bevrijding van hun stad te herdenken. Tijdens het Leidens Ontzet is de stad enkele dagen het decor van een groot volksfeest. In de stad wordt op vele plekken hutspot geserveerd. In de loop der jaren is de pastinaak in hutspot vervangen door de aardappel, die in 1574 nog grotendeels onbekend was in Europa.

De pastinaak kent een lange geschiedenis. Uit Archeologische opgravingen blijkt dat hij gekweekt werd rond 3000 jaar oude woningen van nederzettingen in de Zwitserse en Italiaanse Voor-Alpen. Kelten, Germanen, Slaven en Romeinen cultiveerden pastinaak.

In de tijden van ridders en troubadours was pastinaak één van de basiselementen van de voeding. Gestoofd of gebakken met noten, kastanjes, rozijnen, en kruiden vulde de pastinaak de magen van de rijkere bourgeoisie. Maar ook bij de gewone burger was de pastinaak zeer geliefd; voordat de aardappel volksvoedsel werd was de pastinaakwortel een belangrijk ingrediënt in soepen en vaste gerechten. De pastinaak zit vol met ijzer, kalium, calcium, etherische oliën, foliumzuur en vitamine E, C en B. Dit, en zijn grote hoeveelheid koolhydraten maakt hem zeer geschikt om zwakke en herstellende mensen te versterken. Lijders aan tuberculose in de 19e eeuw kregen pastinaakwortel in melk toegediend. De groente werd ook na de vastentijd veel gegeten, hij leverde de nodige voedingsstoffen om weer fit te worden. Wanneer je hutspot wilt maken zoals deze in 1574 opgediend werd, neem je tweemaal zoveel pastinaken als uien, en driemaal zoveel wortels als uien. Schil alles en snijd het grof. Gebruik weinig water en hou de ui bovenop. Voeg bouillon en zout toe. Zodra de groenten bijtgaar zijn het geheel stampen en boter toevoegen. Op deze manier ontstaat een sobere maar historisch verantwoorde hutspot. Gezien de zeldzaamheid van peper en de kostbaarheid van vlees werden deze ingrediënten destijds zelden gebruikt. Ga terug in de tijd, en eet smakelijk!